Творческите търсения срещат Тодор Маринов с талантливия художник Здравко Гановски. В съвместната си работа двамата изработват авторски стенописи, включително и с релефна техника. 

Маринов и Гановски са автори и изпълнители на множество проекти в цяла България. 

Над десет години двамата работят в партньорство в сферата на стенописта и поставят началото на уникалните за България авторски рисувани мазилки. Това е иновативна техника, която двамата разработват и успешно налагат в страната.

Тодор Маринов и Здравко Гановски са възпитаници на прочутата школа на проф. Мито Гановски, един от основоположниците на сециалност „Стенопис“ в художествената академия. 

Авторските проекти се проектират и изпълняват от Здравко Гановски и Тодор Маринов – дипломирани художници от Национална художествена академия с многогодишен опит в различни области на художествената живопис и стенопис. 

Двамата имат сериозна практика в изработването на витражи, мозайки, класическа живопис, стенопис, декори и др. 

Над десет години Гановски и Маринов работят в партньорство в сферата на стенописта и поставят началото на уникалните за България авторски рисувани мазилки.

ТОДОР МАРИНОВ

Тодор Маринов е роден в гр. Враца през 1974 г. Завършва ССХУ за Изящни Изкуства „Илия Петров“ през 1993 г. През 1998 г. завършва Национална художествена академия (НХА) с магистърска степен. Работи в областта на живописта и фигуралната композиция. Изпълнява редица стенописи, пана и художествени декори.

През годините Тодор Маринов успява да изгради собствена творческа индивидуалност и фокусира таланта си в две основни направления – фигурални наивистични композиции и пейзажи. В последните години важна част от работата му е и изработката на авторски художествени релефни стенописи.

Има десетки самостоятелни художествени изложби в България и в чужбина, участва в редица общи изложби.

Десет години работи като главен художник в Киноцентър Бояна / Boyana Film Studios. Изпълнител е на художествените декори на над 40 западни кинопродукции. 

С неподправен талант и уникален творчески размах Тодор Маринов радва почитатели по цял свят. Негови произведения са притежание на частни колекционери не само в България. Ценители от Европа, САЩ, Япония, Китай притежават богати колекции с негови картини. Живее и твори в София.

 

ЗДРАВКО ГАНОВСКИ

Здравко Гановски е роден в гр. София през 1969 г. в семейството на художници. Завършва ССХУ за Изящни Изкуства „Илия Петров“ през 1988 г. През 1996 г. завършва Национална художествена академия (НХА) със специалност „Стенопис“ с магистърска степен. Работи в областта на монументалното изкуство, като проектира и изпълнява в обществени и частни сгради стенописи, римски мозайки, витражи, икони и др.                                                  Автор е на много картини, които са собственост на частни колекционери. Изографисва православни храмове в София, Несебър, Нови Искър, Пиперков Чифлик и др. През 2016 г. рисува иконостаса в с. Могилово. Работи в жанра на пейзажа, портрета, абстракцията, флоралната декорация. Преподава рисуване и пластична анатомия в ССХУ за Изящни Изкуства „Илия Петров“ през 2005 г. Участва в общи художествени изложби. Живее и твори в София.

Форма за обратна връзка